2.02.2018 avati Eesti Lastekirjanduse Keskuses (Tallinn, Pikk 73) tähelepanuväärne näitus, kus peategelasteks on hundid.

Hundist kui targast ja arukast kiskjast on saanud (nais)inimeste maailmas iseseisvuse ja julguse sümbol. Clarissa Pinkola Estési, populaarse raamatu „Naised, kes jooksevad huntidega“ autori sõnutsi on nii naistel kui huntidel terav aistmismeel, tugev hingejõud ja kannatlikkus, nad on uudishimulikud ja mängulised, meelekindlad ja vaprad, kohanemisvõimelised ja hoolitsevad. Isiksused, iseloomuga naised, kes samas pole minetanud oma habrast, õrna naiselikkust, sümboliseerivad väekat ürgnaist, naist, kes toimetab edukalt argiilmas, ent mõistab ka salakeelt ja käib vaid talle teadaolevaid salaradu.

Kuigi rahvapärimus tunneb mitmeid libaloomi, siis libaloomade kuningas või kuninganna on läbi aegade olnud kindlasti libahunt. Inimese ohtlikuks kiskjaks moondumise või moondamise uskumus levis Euroopas laialdaselt keskajal.

Aasta 2018 on kuulutatud Euroopas pärandkultuuri aastaks ja libahundi teema on üks neist, mis läbib tervet Euroopat andes märku meie ühisest minevikust. Libahundid on jooksnud vana Liivimaa metsades, luuranud Venemaa paksudes padrikutes, luusinud Sitsiilia ja Apuulia mägistel radel.

Näitusel osaleb 25 kunstnikku. Väljapanek annab hea ülevaate illustratsiooni hetkeseisust esitades meie parimate illustraatorite teoseid.

Vanuseskaala ulatub äärest ääreni näidates "elusate klassikute" säilinud loomejõudu (vanim osaleja on sündinud aastal 1934) ja uute tulijate säravat annet (noorim osaleja on sündinud aastal 1990).

Oma rännakut alustab libahunt Eestist. Läbi Albioni udude, Poolamaa ürgmetsade ja Ungari pustade peaks ta välja jõudma Lõuna-Euroopa kirbelõhnalistesse tihnikutesse.

Näitus on avatud Tallinnas kuni 17.03.2018.

Tekst: Viive Noor ja Urmas Roos

Fotod:  Urmas Roos

Обсуждение закрыто

Видео рубрики «Искусство / Выставки / Аукционы»

ТОП-5 материалов раздела за месяц

ТОП-10 материалов сайта за месяц

Вход на сайт