Eesti suurim pidu on laulu-, tantsu- ja rahvamuusikapidu ning seda juba alates aastast 1869!  Nüüd on pidu jälle õnnelikult peetud. Sellele eelnes kaks ja pool aastat ettevalmistusi.  Kuigi ilm oli viimase 12 aasta halvim, olid emotsioonid sellele vatamata ülevad ja need jäävad meie mälestustes kestma.

Laulupeo peakorraldaja, Heli Jürgensoni,  sõnul oli ootamatu ka tavapärasest enamate laulude kordamine, mistõttu võis karta, et kontsert läheb oodatust oluliselt pikemaks.

Peo kunstiliste toimkondade ja pealtvaatajate sõnul puudutas see pidu inimeste hinge üle Eestimaa ning pani mõtlema väärtustele, nende kestmisele ja edasikandmisele.

Vaatamata suurtele rahvahulkadele, möödus peo nädalavahetus operatiivteenistustele rahulikult. Politsei teatel suuremaid vahejuhtumeid ei olnud. Enam tuli korrakaitsjatel peo päevadel tegeleda kadunud esemete ja eksinud lastega. Peo meditsiiniteenistusele läks samuti pidu hästi ja hoolimata muutlikust ilmast oli pöördumisi varasematest pidudest vähem.

Päästeteenistuse abi vajati vaid ühel korral. Kaks jalgratturit olid parklas rattad kokku lukustanud ning võtmed kaotanud. Võimsate tangidega vabastati sõidukid vangistusest.

Heitlike ilmaolude  tõttu otsustasid korraldajad ära jätta 1.juulil Kalevi staadionil toimuma pidanud  päevase tantsuetenduse.  Nooruslikku energiat on raske vaigistada, mõnikord lausa võimatu. Kuulnud etenduse ärajätmisest organiseerusid noored FB keskkonna kaudu ning otsustasid korraldada Vabaduse väljakul spontaanse tantsupeo „Tahame tantsida“. Mõne tunniga kogunes väljakule ligi 1200 inimest ning tants võiski alata. Luba saadi selleks kiirkorras ka Tallinna Linnavalitsuselt.

Korrakaitsjatele avaldas muljet, kuidas Vabaduse väljakul alternatiivset tantsupidu korraldanud alaealised pidasid kinni  oma lubadustest politseile ning tegid korrakaitsjatega edukat koostööd.


Laulu- ja tantsupidu numbrites.

Laulupeole väljastati  üle 50 000 pileti ja personaalse kutse. Koos osalejatega viibis XII noorte laulupeol üle 90 000 inimese. Kahte tantsupeo etendust käis vaatamas enam kui 20 000 pealtvaatajat. Laulupeol esines 797 kollektiivi, neist oli venekeelseid 31. Tantsupeol osales 585 kollektiivi, neist oli venekeelseid 16. Rongkäigul osales üle 39000 inimese. Lauljatele-tantsijatele jagati välja 135000 supiportjonit.


Põhjalikuma huvi korral saate ülevaate sündmustest laulu- ja tantsupeo Delfi blogist: http://www.delfi.ee/news/laulupidu2017/uudised/tantsu-ja-laulupeo-blogi-ja-suur-galerii-aitah-noored-rahval-ja-lauljatel-olid-voimsalt-peolt-lahkudes-emotsioonid-laes?id=78736350

Tekst ja fotod: Urmas Roos.

Обсуждение закрыто

ТОП-5 материалов раздела за месяц

ТОП-10 материалов сайта за месяц

Вход на сайт